De Kempen

Campus De Hutten

Campus De Hutten is de gesloten afdeling van gemeenschapsinstelling De Kempen met een capaciteit voor 40 jongens vanaf 14 jaar. Er zijn vijf leefgroepen.

Aanbod

Campus De Hutten heeft vijf leefgroepen voor in totaal 40 jongens. Naast de onthaalleefgroep zijn er drie begeleidingsleefgroepen en één behandelunit.

Begeleidingsleefgroepen

In een begeleidingsleefgroep nemen de jongeren deel aan een overwegend groepsgericht programma dat een schools aanbod combineert met groepsgerichte activiteiten die een verhoging van sociale vaardigheden en de ontwikkeling van competenties beogen. Ervaringsgerichte activiteiten geven de jongere de mogelijkheid tot (h)erkenning van zijn mogelijkheden en kwaliteiten.

Behandelunit

Een kleine groep recidiverende jongeren blijkt geen baat (meer) te hebben met de groepsgerichte aanpak van de begeleidingsleefgroepen en heeft nood aan een meer doorgedreven individueel en forensisch gericht programma.

In campus De Hutten wordt in het najaar van 2007 een speciale ‘behandelunit’ opgericht. Daarin doorlopen jongeren gedurende een periode van één jaar (zes maanden residentieel – zes maanden ambulant) een programma van vijf opeenvolgende fasen die de re-integratie stapsgewijs voorbereiden door het vergroten van inzicht en vaardigheden en het uitwerken van herstel. Het einde van elke fase is hierbij een echt sleutelmoment dat samen met de begeleiders, ouders, consulent… wordt gevierd.

Verblijf

Alle jongeren in campus De Hutten komen eerst terecht in de onthaalleefgroep (H5). Het onthaalprogramma verloopt in drie fases, gericht op een geleidelijke instroom in de groep. De eerste dagen is er een uitgesproken kamerregime dat evolueert tot meer verantwoordelijkheden en deelname aan de leefgroepsactiviteiten. Gemiddeld verblijven jongeren een tiental dagen in de onthaalleefgroep. Daar wordt heel wat informatie uitgewisseld. De jongere leert de instelling en zijn begeleiders, de regels en de activiteiten kennen; de begeleiders maken kennis met de jongere en zijn ouders en krijgen een eerste beeld van zijn mogelijkheden en problemen. Tijdens de eerste dagen wordt ook het schoolse parcours van de jongere uitgezocht en getest, zodat de jongere vlot en op maat kan binnenstromen in de interne school.

Na de onthaalleefgroep stroomt de jongere door naar een begeleidingsleefgroep of naar de behandelunit. Daar doorloopt de jongere samen met zijn leefgroep het programma van de aangeboden module.
Na acht weken verblijf in de instelling kan een jongere deelnemen aan eventuele buitenactiviteiten. Ook een dagbezoek en later een weekendverlof kunnen worden toegestaan. Zowel de jeugdrechter als de ouders van de minderjarige moeten hiermee akkoord gaan.

Onderwijs

De jongere volgt onderwijs in de instelling zelf.

De lessen zijn opgesplitst in een halve dag praktijkles en een halve dag theorie.

Theoretische lessen

 • Nederlands
 • wiskunde
 • sociale vaardigheden
 • informatica
 • maatschappelijke vorming
 • sport

Werkplaatsen

 • metaal
 • hout
 • tuinbouw
 • polyvalente technieken

Bezoekuren

Dag Tijdstip
Woensdag 18u30–20u30
Zondag 09u30–11u30

De ouders worden bij opname van een jongere dadelijk door de onthaalgroep verwittigd. Ze worden ook meteen uitgenodigd voor een eerste bezoek. Voor de volgende bezoeken wordt grotendeels verwezen naar de bezoekuren op woensdagavond en zondag.

Het bezoek vindt plaats in een bezoekzaal waar ouders en jongere samen iets kunnen drinken. Er wordt gevraagd dat elke persoon slechts één keer per week zou langskomen om iedereen zoveel mogelijk de kans te bieden om van een rustig bezoek te genieten.

Personen die geen directe familie zijn (iedereen behalve ouders, broers, zusters en grootouders) kunnen eveneens op bezoek komen indien zij een schriftelijke toelating hebben van de jeugdrechter.

Contact en bereikbaarheid

Contact

Adres
Molderdijk 135 2400 Mol
Telefoon
014 34 61 11
Fax
014 34 61 05
Eddy KnapenCampusdirecteur

Voor stageplaatsen:

Christel Glassée
Ligging van gemeenschapsinstelling De Kempen, campus De Hutten
Routebeschrijving via Google Maps

Bereikbaarheid

 • Met de auto
  Mol situeert zich aan de E313 Antwerpen – Hasselt.
  • Komende uit richting Antwerpen:
   U neemt de afrit Geel/Westerlo (nr. 23). U volgt richting Geel tot op een rondpunt waar Mol naar rechts staat aangeduid. U volgt de aanduiding Mol. U komt na enige tijd op de Zuiderring N71. Aan het tweede kruispunt met lichten moet u naar rechts.
  • Komende uit richting Hasselt:
   U neemt de afrit Geel-Oost (nr. 24). U volgt richting Geel. Na het Albertkanaal volgt u rechts, richting Mol. U volgt richting Mol totdat u op de Zuiderring N71 komt, daar draait u rechtsaf en aan het eerste kruispunt moet u naar rechts.
  • Ook de E34 Antwerpen – Eindhoven passeert nabij Mol:
   U neemt de afrit Retie/Dessel/Mol (nr. 25). U blijft de aanduiding Mol volgen. U rijdt door het centrum van Mol. Aan de kerk moet u naar links, richting Leopoldsburg.
 • Met de trein
  • Vanuit Antwerpen:
   U neemt de trein vanuit Antwerpen-Centraal of Antwerpen-Berchem richting Neerpelt. Deze trein stopt in Mol.
  • Vanuit Hasselt:
   U neemt de trein richting Mol.