Cliëntvertegenwoordiger kijkt achter de schermen bij de crisismeldpunten

 

De voorbije maanden zetten de crisismeldpunten hun deuren open voor een vertegenwoordiger van ouders in de jeugdhulp. Deze mocht even meedraaien in vier van de zes meldpunten, waarna de ervaringen werden teruggekoppeld aan de meldpunten. Zo konden cliëntvertegenwoordigers de werking van de crisismeldpunten beter leren kennen en kregen de meldpunten feedback over hun werking vanuit cliëntperspectief. Sandra Passchyn van Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen - Ouderswerking Vlaams-Brabant getuigt:

“Als cliëntvertegenwoordiger van ouders kreeg ik de kans om een aantal dagen mee te lopen bij enkele meldpunten van het crisisnetwerk . Het was een kans maar tegelijk ook een hele uitdaging. De werking van de meldpunten ervaar ik als goed. Er is veel overleg tussen de meldpuntmedewerkers om tot een doordachte oplossing te komen. De meldpuntmedewerkers durven ook kritisch te zijn ten aanzien van wat de aanmelders vertellen. Ze stellen dingen in vraag en zoeken naar de beste oplossing op maat van het kind, ondanks de beperkte middelen die voorhanden zijn.

Wel merk je verschillen in aanpak van de meldpunten. Vanuit cliëntperspectief was de ene aanpak al beter dan de andere; zoals meer interventies ter plaatse, de manier waarop cliënten betrokken worden, het doorvragen naar de juiste en nodige info … De confrontatie als cliëntvertegenwoordiger of ouder met ervaring in crisishulp, is vast te stellen dat niet alles vlekkeloos verloopt. Vroeger niet en nu niet. Het te weinig betrekken van ouders, het werken met beperkte informatie, de moeilijke bereikbaarheid van hulpverlening, de moeilijke verhouding politie/hulpverlening … zijn voor mij nog pijnpunten.

Stiekem hopen we dat hulpverlening vaker ervaringsdeskundigheid zal inzetten. Want ervaringsdeskundigen in de jeugdhulp kunnen het gevoel, de emoties en gevoeligheden beter duiden. Dit kan de communicatie enkel verbeteren en een beslissing kaderen op een manier die voor ouders en jongeren beter aanvaardbaar is.”